Как получить СЕ

Сертифікація продукції в країнах Європейського Союзу (ЄС) — це дуже відповідальний і важливий аспект при входженні виробника з країн, які не є учасником Європейського Союзу, на величезні ринки збуту Єврозони.

ЄС є конгломератом майже трьох десятків країн з різними культурами, менталітетом, традиціями та історією. Для того, щоб уніфікувати стандарти якості для подібного неоднорідного суспільства, необхідно було розробити нормативи найвищої якості, що повністю відповідають всім вимогам безпеки для споживача. Основними нормативами в Європейському Союзі служать Директиви Нового Підходу і Гармонізовані стандарти, які є одними з найвищих в світі і, відповідно, пред\’являють максимально жорсткі вимоги до продукції, що сертифікується. Сама процедура оцінки якості складається з декількох модулів, кожен з яких застосовується в процесі, в залежності від роду продукції, її цільової сфери призначення та стану технічної документації до неї. Ці модулі можуть так само комбінуватися. Важливо розуміти один момент про вартість такого документа, як Сертифікат ЄС. Ціна його безпосередньо залежить від обраного модуля або комбінацій модулів оцінки.

Так само, як і в інших країнах, в Європейському Союзі існує певний перелік продукції, що підлягає обов\’язковій сертифікації, з нанесенням на неї маркування СЕ. На продукцію, що не входить до цього списку, слід оформляти Декларацію про відповідність ЄС. Будь-дозвільний документ для продукції, що завозиться на територію Європейського Союзу оформляється, відповідно до протоколів випробувань, які проводяться в лабораторіях мають акредитацію виключно в рамках ЄС.

Сертифікація ЄС, поряд з декларуванням, є основною процедурою оцінки відповідності в Європейському Союзі. Декларація відповідності ЄС і сертифікат відповідності, практично рівнозначні за своєю юридичною силою. Різниця між ними полягає в тому, що обов\’язковій сертифікації підлягає певна група товарів, а декларування обов\’язково до всіх видів продукції, що надходить на внутрішні ринки ЄС, без винятку. Сертифікат ЄС, вартість якого безпосередньо залежить від певних параметрів заявляється продукту, передбачає більш складну процедуру получить СЕ в порівнянні з декларуванням.

Сертифікат ЄС — ціна Вашої репутації
Оскільки національні стандарти держави, що не входить до складу Європейського Союзу, повністю гармонізовані з Директивами Євросоюзу, то існує ймовірність процедури визнання протоколів за даними стандартам. Саме тому, сертифікат Європейського Союзу, отримання якого не можна назвати елементарним, відображає якість продукції, що випускається, а відповідно, і престиж компанії-виробника.

Є ще одна важлива особливість в процесі сертифікації продукції для країн ЄС: інспекційний аудит виробництва. Він може бути обов\’язковим (при сертифікації харчової продукції в ЄС), і застосовним в більшості випадків при оцінці продукції промислового сектора. Виходячи з цього, наявність систем менеджменту якості на основі стандартів ISO, значно підвищує шанси для успішного проходження аудиту виробництва і видачу відповідного документа. Після проходження процедури оцінки, копії Технічного файлу і Сертифікату / Декларації зберігаються у Уповноваженого Представника в ЄС від Заявника.

Читайте также: